O destinatie inedita in Portugalia – Valea Douro, leaganul vinului de Porto

O vacanta ce imbina iubirea pentru natura si pasiunea pentru vinuri deosebite

Valea Douro ar putea fi denumită, cu ușurință, valea fermecată, datorită frumuseții și magiei pe care o oferă peisajele sale.

Plecând din Porto, unde râul se varsă în mare și unde ajung in cele din urma vinurile Douro (vinuri de masă și vin de Porto), produse pe dealurile sale, există diferite modalități de a cunoaște acest peisaj cultural, catalogat drept sit de patrimoniu mondial: cu masina, cu trenul, pe o barcă de croazieră și chiar cu elicopterul. Există oportunități nenumărate de a descoperi acest tărâm.

Urmând traseul intre punctele de belvedere cu cele mai frumoase privelisti, trebuie să traversați râul de la nord la sud și din nou înapoi. Dar pe parcurs puteți admira peisaje uluitoare peste râu și puteți vizita podgorii, orașele și satele din apropiere, până ajungeți la Miranda do Douro, punctul în care râul intră în Portugalia.

Începeți de la Vila Nova de Gaia cu o vizită a spatiilor în care îmbătrânește vinul de Porto. Aici veți cunoaște acest tip de vin puțin mai bine, profitând de ocazie pentru a gusta nectarul prețios. Și mai puteți vedea vechile bărci rabelo de pe râu, vasele care transportau vinul din locurile unde este produs până la gura râului, înainte de a fi construite diferitele baraje care au făcut navigabil râul.

În Peso da Régua, Muzeul Douro vă va oferi o perspectivă diferită asupra regiunii și a culturii viticole. Nu foarte departe, pe malul de sud, se află Lamego, unul dintre cele mai frumoase orașe din nordul Portugaliei, situat la baza unei scari imense care duce catre altarul inchinat Nossa Senhora dos Remédios. În Pinhão, chiar lângă râu, gara este o locație de văzut pentru a admira plăcile sale antice dedicate cultivării viței de vie.

Înainte de a ajunge în Pocinho, puteți face un ocol pe malul de sud pentru a vizita castelul Numão și pentru a vă bucura de priveliștea liniei orizontului. Un pic mai spre est se află Parcul Arheologic Vale do Coa, o galerie de artă rock în aer liber, clasificată ca Patrimoniu Mondial și Muzeul alaturat din Vila Nova de Foz Coa.

După ce ajungeți la Barca de Alva, intrați în Parcul Natural Douro Internațional, deoarece râul, incepand de aici până la Miranda do Douro reprezinta granița dintre Portugalia și Spania. În acest moment, cursul râului se îngustează, până când ajunge în micul oraș de frontieră la intrarea în Portugalia.

Valea Regiunii Vinului Douro, până la Barca de Alva este cea mai veche regiune viticolă demarcata din lume. Mai întâi, râul a sculptat văile adânci și apoi omul a transformat munții de sist în sol și pereți și a plantat vițele. Bazandu-se pe cunoștințe transmise din generație în generație, omul a înclinat apoi terasele pentru a expune vițelele la razele soarelui, care oferă strugurilor căldura pe care o dorește vinul. Din fructele pamantului și din munca omului s-a creat acest vin și peisajul unic.

Contactati-ne pentru personalizarea vacantei Dvs. in Portugalia!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Nota: Comentariile de pe site-ul web reflectă punctele de vedere ale autorilor lor, si nu neapărat punctele de vedere ale portalului de internet. Va rugam sa va abtineti de la insulte, injurături si expresii vulgare. Ne rezervam dreptul de a șterge orice comentariu, fără explicații.

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

*
*