Ce castele sa vizitam într-o excursie pe Valea Loarei?
Descoperiti un loc extraordinar in Franta, Valea Loirei, un teritoriu de castele grupate, unic in lume. Cu nume renumite precum Chambord sau Azay-le-Rideau cu felinare, turete, frontoane, lucarne si seminee elaborate, castelele de pe Valea Loire reprezinta o importanta atractie turistica a Frantei. Majoritatea sunt situate de-a lungul raului Loire sau a afluentilor acestuia.
Chambord
Cu mai mult de 700,000 vizitatori in fiecare an, Château de Chambord este cel mai mare si cel mai vizitat castel de pe valea Loirei.
La cererea lui François I, Rege al Frantei, un iubitor de arte si un vanator pasionat, in inima mlastinei Sologne a inceput constructia castelului Chambord. Lucrarile au inceput in 1519 insa au fost terminate de abia in sec. 16 in vremea lui Louis XIV, Regele Soare. Castelul a devenit un loc emblematic al renasterii franceze in Europa si in intreaga lume. Chambord a fost visul regelui Frantei François I!
Vizitatorii pot admira cele 77 scari, fatada de 156 metri, cele 286 seminee si cele 426 camere ale castelului. Camerele au fost golite, insa erau rareori pline. Curtea Frantei se muta mereu (François I a petrecut doar opt saptamani in total in castelul Chambord). Decoratiile si mobilierul erau trimise inainte, cand regele se muta, apoi scoase si trimise din nou.
Anturajul monarhului putea numara 10,000 persoane si 20,000 cai.
Blois
Castelul regal Blois ofera o minunata panorama a artei si istoriei castelelor de pe Valea Loirei. Inconjurand curtea, cele patru aripi ale sale constituie un exemplu unic al dezvoltarii arhitecturii franceze din sec. 13th pana in sec. 17.
In lunga sa istorie ca centru regional centre, castelul Blois a fost caminul mai multor regi precum Louis XII, Francois I, Henry III si Henry IV. Ioana d’ Arc a venit aici in 1429 pentru a fi binecuvantata inainte de a pleca sa inlature englezii din Orleans.
Dupa cateva secole de ocupatie, in mijlocul sec. 17 castelul a fost abandonat. Aceasta situatie a fost si mai rea in timpul Revolutiei cand multe dintre artefactele importante au fost distruse sau luate din castel. Castelul Blois a fost listat ca monument istoric in 1845 si ca urmare readus la fosta glorie.
Chaumont
Povestea Castelului Chaumont-sur-Loire incepe in jurul anului 1000, cand Eudes I, Conte de Blois, construieste o fortareata pe un deal cu priveliste catre rau, pentru a putea supraveghea granita dintre tinuturile Blois si Anjou. Apoi in 1054 castelul a intrat in posesia lui Sulpice I de Amboise. Familia Amboise a fost proprietarul locului timp de 500 ani.
Catherine de’ Medici a achizitionat Chaumont-sur-Loire si a daruit castelul Diane de Poitiers. Doi astrologi au venit la castel, Ruggieri si Nostradamus.
Fabulos de bogata mostenitoare a magnatului zaharului Louis Say, Mariz-Charlotte-Constance Say a cumparat acest castel in 1875 si s-a casatorit cu Prince Henri Amédée de Broglie si pentru urmatoarea jumatate de secol rezidenta luxoasa a devenit locatia a numeroase banchete somptuase unde s-au intalnit capetele incoronate ale Europei.
Chenonceau
Un model al traditiilor renascentiste, Castelul Chenonceau este o capodopera arhitecturala. Château de Chenonceau este unul din cele mai romantice castele din valea Loirei.
Castelul, numit de asemenea si “Château des Dames”, a fost construit in 1513 de catre Catherine Briçonnet si succesiv infrumusetat de Diane de Poitiers, apoi de Catherine de Medici. Chenonceau a fost protejat in timpul perioadei dificile a revolutiei de catre Madame Dupin.
Regele Henry II a decis sa il ofere favoritei sale, Diane de Poitiers, insa Regina Catherine de’ Medici, vaduva lui Henry II, a deposedat-o rapid pe Diane de Poitiers si a instalat autoritatea tanarului rege, fiul sau, la Chenonceau.
In sec 18, Louise Dupin, doamna Iluminarii, a primit la Chenonceau cei mai mari invatati, filozofi si academicieni francezi. Aceasta femeie exceptionala a fost prima care a schitat Codul Drepturilor Femeilor, cu asistenta secretarului ei, Jean-Jacques Rousseau.
Amboise
Construit in 1431, Castelul Amboise a fost rezidenta regilor Frantei din sec. 15 in sec. 19, construit la ordinul regilor Charles al 8 lea, Louis al12lea si François I destinul sau este legat inextricabil de istoria Frantei. Numeroase personalitati ale literaturii si artisti au fost invitati aici precum Leonardo da Vinci, al carui mormant este pastrat la castel.