Comorile culinare ale Greciei de Nord

Bucataria greceasca este mama tuturor dietelor mediteraneene: bogata din punct de vedere istoric, fantastic de delicioasa si extrem de nutritiva.

Grecii considera ca dieta lor este completa si sanatoasa. Conform cercetarilor si rapoartelor din toata lumea, sanatoasa “dieta mediteraneeana” scade colesterolul si contribuie la prelungirea vietii.

Multa lume a auzit de renumitele preparate grecesti precum moussaka, souvlaki, salata greceasca sau baklava, insa bucataria greceasca este mult mai mult decat atat.

Gastronomia greceasca are o istorie de aproximativ 4000 de ani, avand caracteristica principala faptul ca se bazeaza calitatea unica si pura a produselor provenite din solul bogat al Greciei.

Climatul din nordul Greciei este si mai avantajos de aceea aici se produce o varietate incredibila de produse organice precum branzeturi, ulei, fructe, oleaginoase, cereale, legume, ierburi salbatice si ierburi aromatice. Acestea sunt alimentele pe care se bazeaza dieta traditionala greceasca.

Fiecare masa greceasca este nu numai proaspata si imbietoare, cat si o excursie in timp in trecutul Greciei. Painea, maslinele si vinul reprezinta tripticul dietei grecesti de secole, ca si in prezent. Bucataria greceasca are la baza ingrediente simple si sanatoase. Prepararea si savurarea preparatelor grecesti este o calatorie aventuroasa catre leaganul civilizatiei si taramul zeilor din Olimp.

Fructele nu sunt costisitoare si sunt in principal sezoniere.

Alte ingrediente majore sunt sucul de lamaie, piperul, oregano, usturoiul si rosiile folosite liber si sub orice forma.

Desi multa lume ar crede ca principalele produse consumate provin de la oi si capre, veti fi surprinsi de diversitate.

In plus, niciun loc din Grecia nu se afla la mai mult de 100km de mare.

Gastronomia nordica are in comun o gama variata de preparate, obiceiuri si tehnici cu cea italieneasca, precum si cu cea veche bizantina si a imperiului Otoman, deoarece mancarea locala a fost influentata de multe traditii culinare. Prin urmare, bucataria greceasca contemporana imparte multe denumiri cu alte culture, precum moussaka si baclava cu nume turcesti sau Pastitsio cu un fler italienesc.

Populatia din nordul Greciei venereaza maslinul. Uleiul de masline grecesc este renumit in intreaga lume pentru puritatea sa si gustul exceptional. Este unul din ingredientele principale in orice reteta traditionala greceasca. 80% din uleiul de masline produs in Grecia este ulei de calitate superioara numit extra virgin. Grecia este in prezent cel mai mare producator din lume.

Gatitul cu ingrediente locale, sezoniere este ceva la care aspiram cu totii sa facem mai des. Si este perfect de inteles: gatitul pe baza de sezonalitate este o modalitate extraordinara de a sarbatori locul in care traiesti si de a intelege anotimpurile. Aceasta este esenta gastronomiei grecesti care face ca preparatele sa fie atat de delicioase.

Bucataria traditionala din nordul Greciei isi are radacinile in zona rurala. Ingrediente proaspete, ierburi si condiment, uleiul de masline si o simplitate creativa in combinarea acestora definesc bucataria traditionala. Un preparat grecesc proaspat si apetisant este o privire aruncata in trecutul bogat al tarii.

Grecii antici adorau sa bea vin. Astfel ca, nu este o coincidenta faptul ca il venerau pe Dionysus, zeul vinului, o zeitate plina de viata si erotica. Bogata iconografie pe vase de lut gasita in regiunea Attica demonstreaza venerarea la scara larga a lui Dionysus. Vinul din Grecia antica era considerat unul din cele 5 elemente cheie ale dietei impreuna cu apa, sarea, uleiul de masline si cerealele. Era de asemenea strans legat de cultura si religie ca si in prezent.

Modul de producere a vinului in Grecia antica nu difera semnificativ de practicile actuale. Grecii cunosteau procesul de maturare a vinului. Ei il depozitau in vase mari de lut, sigilate cu ghips si rasina. Vinurile erau imbuteliate in amfore de lut sigilate cu smoala, pentru a nu putea patrunde aerul.

Insa vinul nu este singura bautura care ii inveseleste pe greci. Raki, tsipouro si ouzo sunt bauturi spirtoase fine care insotesc multe preparate, in special meze – faimosul antreu grecesc. Uneori meze este atat de bogat incat poate suplini un fel principal. In nord, meze este delicious, uneori condimentat si total diferit de cel din zonele sudice.

Pentru greci impartirea mesei cu cineva este un semn de prietenie. Ospatarea unui musafir la masa de familie este o parte importanta a traditiei grecesti. In concordanta cu obiceiul antic si durabil al ospitalitatii, unui oaspete de onoare i se ofera ce este mai bun in casa. Un pahar de raki sau tsipouro, vin facut in casa, branza regionala, paine calda, o gama larga de fructe si legume proaspete, un desert dulce si altele, pe scurt o masa traditionala si nepretentioasa.

Toate acestea le puteti descoperi si savura singuri intr-o vacanta in Grecia!

Vizitati unele din cele mai renumite podgorii din Grecia. Degustati vinurile preferate in crame premiate, chiar unde sunt produse. Cunoasteti oamenii care le produc. Descoperiti produsele traditionale ale bucatariei unice din fiecare regiune. Veti fi surprinsi sa aflati ca gusturile si aromele se imbina frumos cu locul vizitat. Combinati o prezentare si degustare de vinuri cu gastronomia greceasca. Bucurati-va de frumusetile naturale intalnite de-a lungul drumul vinului din nordul Greciei si explorati istoria care infuzeaza intreaga regiune, de la situri arheologice pana la podgoriile deschise vizitatorilor. Descoperiti restaurant, taverne, ateliere autohtone gourmet si magazine cu specialitati regionale culinare.

Contactati-ne pentru personalizarea unei vacante gastronomice in Grecia!

Lasă un răspuns

Nota: Comentariile de pe site-ul web reflectă punctele de vedere ale autorilor lor, si nu neapărat punctele de vedere ale portalului de internet. Va rugam sa va abtineti de la insulte, injurături si expresii vulgare. Ne rezervam dreptul de a șterge orice comentariu, fără explicații.

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

*
*