General

FESTIVALUL LA TOMATINA

La Tomatina este unul din cele mai populare festivaluri din Spania, care are loc in ultima miercuri din August, in fiecare an, in orasul Buñol langa Valencia. Mii de oameni sosesc din toate colturile lumii pentru a experimenta „Cea mai mare bataie cu mancare din lume’ in care mai mult de o suta de tone de rosii foarte coapte sunt aruncate pe strazi.

Originile festivalului La Tomatina nu sunt clare, existand mai multe teorii care explica cum Buñol a ajuns gazda celei mai mari batai cu rosii din lume. Totusi, cea mai probabila explicatie dateaza din 1945 cand o parada anuala de figuri enorme cu capete mari (Gigantes y Cabezudos) trecea pe strazile din Buñol. Se pare ca niste tineri au incercat sa participe la parada si din greseala au doborat unul din giganti care s-a ridicat si a inceput sa loveasca pe toata lumea din jurul sau. De razbunare, tinerii au apucat cateva rosii de pe o taraba de legume din apropiere si au inceput sa arunce in el pana cand a sosit politia pentru a calma lucrurile.

Festivalul se tine in onoarea sfintilor patroni ai orasului, Luis Bertran si Mare de Deu dels Desemparats (Mama lui Dumnezeu al celor fara de aparare), un titlu al Fecioarei Maria.

In jurul orei 11 dimineata multe camioane aduc multimea de rosii in centrul orasului, Plaza del Pueblo. Teoretic festivalul nu incepe inainte ca cineva curajos se urca pe un stalp de lemn cu inaltimea de 2 etaje, uns cu grasime si atinge sunca din varf. Practic insa acest proces dureaza mult timp si festivalul incepe indiferent daca cineva a reusit sa atinga premiul din carne. Semnalul pentru inceperea bataii este pornirea tunurilor de apa si apoi haosul incepe.

Dupa o ora, bataia se opreste. Din acest moment nu se mai poate arunca cu rosii.

Va recomandam sa va programati excursia in zona Buñol (Valencia) in asa fel incat sa nu ratati acest festival unic.

Contactati-ne pentru personalizarea vacantei Dvs.!

Spania

SpaniaȚară membră a Uniunii Europene, amplasată în peninsula iberică.Citeste mai mult