General

Drumetie in Zagori prin defileul Vikos

Drumetie autoghidata – 7 zile

Nivel de dificultate: 3

Nivel confort cazari: 3

Legenda: Cel mai mic: 1; Cel mai mare: 5

Regiunea Zagori din nord-vestul Greciei este puțin cunoscută, dar oferă trasee de drumeție superbe, mâncare locală excelentă și conace elegante din piatră într-un cadru perfect. Satele de munte din această zonă au fost conservate destul de bine și sunt autentice. Peisajul te lasă fără răsuflare, cu stânci dramatice și ape curgătoare. Potecile pietruite „kalderimia” conectează satele între ele de sute de ani.

Excursia în defileul Vikos vă permite să experimentați această zonă nealterată a Greciei, la pas. Începeti în Kipi, faimos pentru podurile sale de piatră spectaculoase. Dacă petreceti o noapte suplimentară aici puteți coborî „treptele Vradeto”. De la Mondendri veți parcurge și magnificul defileu Vikos și accesa unele dintre cele mai bune puncte de belvedere către defileul Vikos. Înainte de a va îndrepta spre cel mai mare sat, Papingo, petreceti o noapte în micul Vikos, cu doar 35 de rezidenți permanenți, situat în apropiere izvoarele râului Voidomatis.

Combinați această călătorie în Parcul Național Vikos-Aoos cu drumeția de 6 zile de la Papingo peste câmpia înaltă alpină Astrakas înapoi la Kipi, rezervand in continuare si programul “Drumetie spectaculoasa in Zagori Astrakas” pe o durata totala de 12 zile.

Atractii principale ale turului:

 • Cheile Vikos

 • Poduri de piatră arcuite și poteci istorice pietruite

 • Așezări antice și ospitalitate prietenoasă

 • Vederi spectaculoase de pe vârfuri de stâncă și pasaje înalte

 • Pădurea de piatră Monodendri

Ziua 1: Sosire în Kipi

După sosirea la aeroportul sau în stația de autobuz Ioannina, veti lua un taxi spre Kipi.

Puteți rezerva un taxi în prealabil, dacă preferați.

Kipi este un sat foarte pitoresc, cunoscut pentru podurile impresionante construite din piatră. Podurile s-au construit cu secole în urmă pentru a conecta satele, mai ales în timpul iernii când râurile erau de netrecut. Podurile poartă numele familiilor înstărite sau nobile care le-au construit.

Puteți rezerva o noapte suplimentară în acest sat, oferindu-vă, astfel, o plimbare fabuloasă de la Vradeto (1450m) la punctul de belvedere Beloi, de unde poți chiar privi peste defileul Vikos. Din Vradeto puteți urma faimoasele trepte Vradeto, o magnifica carare pietruita care coboară in zig zag spre Kapesovo.

Cazare în Kipi – Melinas boutique hotel

Ziua 2: Drumetie de la Kipi la Monodendri

De la Kipi, coborati și traversati râul Voidomatis peste vechiul pod Mylos.

Vă plimbați de-a lungul râului Voidomatis și traversați din nou râul prin frumosul pod Kokkorou.

Acolo intrati în capătul superior al defileului Vikos. Treceti peste vechiul pod Misiou și urcati pe o frumoasă potecă până în satul Vitsa, la marginea defileului.

Veti continua drumul spre Monodendri unde va veti odihni noaptea.

Cazare în Monodendri Hotel Zarkadas

Ziua 3: Puncte de belvedere și Pădurea de piatră Monodendri

Din Monodendri aveți opțiunea să faceți 3 trasee diferite către 3 puncte de belvedere peste magnificul defileu Vikos.

Este recomandat să mergeti cel puțin la mănăstirea abandonată din Agia Paraskevi, situata in apropiere, de unde veti avea vederi uimitoare către canionul Vikos.

Cel mai faimos este punctul de belvedere Oxya la care ajungeți pe o potecă printr-o bizară padure de piloni de piatră erodați.

Și de ce să nu vizitați si punctul de belvedere necunoscut ce se află la capela Agioi Apostoloi?

Cazare în Monodendri Hotel Zarkadas

Ziua 4: Prin defileul Vikos

Coborâți 400 de metri de la Monodendri către baza defileului și apoi de-a lungul râului până la izvoarele Voidomatis. În mare parte, veți merge în apropierea albiei râului și uneori un pic mai sus.

Veți avea multe oportunități de a înota sau de a vă răcori picioarele în apa de izvor.

De la izvoarele Voidomatis veți urca pe o frumoasă potecă pietruită până în satul Vikos, un sat mic, cu vedere la defileul impresionant Vikos, listat în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cel mai adânc canion din lume proporțional cu lățimea sa.

Cazare în Vikos Foris guesthouse

Ziua 5: De la Vikos către Papingo

Mai întâi puteți admira încă o dată priveliștile asupra defileului Vikos înainte de a coborî spre izvoarele Voidomatis.

Veți avea opțiunea de a face un mic ocol la biserica ce a apartinut candva mănăstirii mai mari Panagia tou Vikou.

La izvoarele înghețate ale Voidomatis veți trece peste râu. Până în iunie există șanse mari să trebuiască să vă dați incaltamintea jos pentru a traversa râul.

Urmați traseul în zig-zag urcând spre Megalo Papingo, unul dintre cele mai populare sate zagoriene și situat sub Turnurile Astraka: formațiuni grozave de calcar.

Veți rămâne într-un conac frumos din sat.

Cazare în Papingo hotel Saxonis Houses

Ziua 6: Drumetie in circuit in Papingo

Mai întâi mergeți spre Mikro Papingo și chiar înainte de acest sat mic ce apartine de Megalo Papingo, aveți opțiunea de a face o buclă către „Kokkino Lithari”, adică stanca rosie. De aici aveți o vedere superbă asupra satelor Papingo și împrejurimile sale.

Dupa ce va intoarceti în Mikro Papingo veți continua spre piscinele de piatra, numite „Kolymbithres” în limba greacă.

Acestea sunt bazine create de natură și sunt minunate pentru a petrece ceva timp aici, mai ales vara. După aceasta după-amiază relaxantă la bazine, va întoarceti la Papingo pentru ultima noapte.

Cazare în Papingo hotel Saxonis Houses

Ziua 7: Plecare sau continuarea călătoriei cu un alt program de drumetie in Zagori Astrakas

După micul dejun călătoria dvs. se încheie.

Optional puteti prerezerva transferul către aeroport..

Alternative:

 1. Opțional, rezervați o noapte suplimentară în Megalo Papingo și faceti o drumeție suplimentara via Ano Kilidonia, prin valea Voidomatis către podul Papingo.

 2. Rezervati si programul “Drumetie spectaculoasa in Zagori Astrakas”. Veti merge catre Tsepelovo via Refugiul Astrakas si inapoi la Kipi, punctul de plecare al acestui program de drumetie. Astfel veti prelungi calatoria la o durata totala de 12 zile.

Cazare și mese

Cazările din zona Zagori sunt toate în stilul conacelor tradiționale.

Unele hoteluri sunt adăpostite în clădiri care datează din secolul al XVII și al XVIII-lea. În acele vremuri, zona era sub ocupație turcă, dar în ciuda acestui fapt, a fost înfloritoare mulțumită comercianților expatriați in alte țări din Balcani, care au trimis bani familiilor lor de acasa.

Deoarece satele sunt protejate, chiar și clădirile noi sunt construite în stilul tradițional; de obicei, găsești sculpturi frumoase și șemineu.

Toate camerele au facilități private. De obicei nu există balcon, dar cazarea oferă în cea mai mare parte o terasă cu umbră frumoasă pentru a vă bucura de băuturile dinainte de cină.

 • Melinas Boutique Hotel, Kipi

 • Zarkadas, Monodendri

 • Foris House, Vikos

 • Saxonis Houses, Megalo Papingo

În fiecare dimineață, vă bucurați de un mic dejun tradițional local cu ingrediente și produse locale. Caracteristice pentru această zonă sunt plăcintele, de obicei cu ierburi sălbatice și brânză feta.

Pentru prânz puteti achiziționa alimente din mini-piața locală din toate satele. În majoritatea hotelurilor puteți comanda prânz la pachet; discutați cu personalul hotelier.

Ocazional, există posibilitatea de a lua prânzul la o tavernă în timpul drumetiei.

Cina poate fi savurată într-una din tavernele locale și la unele locuri de cazare.

PREȚ / PACHET / PERSOANĂ:

de la 360 Eur/persoană în cameră dublă (sezonul 29.05.-19.07.2021 / 17.08-27.09.2021)

de la 385 Eur/ persoană în cameră dublă (sezonul 29.03.-28.05.2021 / 20.07-16.08.2021)

Programul se poate rezerva pentru minim o persoană, nefiind o excusie organizată cu ghid insoțitor.

Tarifele pot varia în functie de perioada de calatorie.

La cerere, în functie de dimensiunea și componența grupului Dvs. putem cota și alte tipuri de camera.

SERVICII INCLUSE ÎN PACHET:

 • 6 nopți cazare cu mic dejun in camera dubla cu dus si wc: 1 in Kipi, 2 in Monodendri, 1 in Vikos si 2 in Megalo
 • Transfer de bagaje între unitățile de cazare in zilele 4 si 5

 • 24 de ore asistență telefonică

 • Documentație și hărți in limba engleza

 • Aplicatie mobila pentru drumetie

SERVICII NEINCLUSE:

 • Zborurile, transportul public de la/la aeroport

 • Alte mese

 • Asigurare de călătorie

 • Taxe de intrare la obiective turistice și alte taxe

 • Bacsis și alte gratuități

 • Cheltuieli personale (alte mese, băuturi, apeluri telefonice, transferuri extra etc.)

 • Taxa de cazare (se plătește separat la unitatea de cazare)

Programul se poate rezerva in orice zi a saptamanii din aprilie pana in octombrie.

Cea mai buna perioada de calatorie in Grecia, in muntii Pindos este intre lunile mai si octobrie. In aprilie nu este posibil deoarece este inca zapada in Astraka. In lunile de vara iulie-august poate fi mai cald si mai dificil de parcurs ruta, insa se poate pleca mai devreme dimineata.

Portiuni considerabile de drum sunt umbrite.

Nivel de dificultate:

Drumetii zilnice moderate combinate cu excursii mai obositoare, in zone deluroase sau montane, pe carari bine intretinute, uneori pietruite; 4-6 ore de mers pe zi.

Traseul se desfasoara pe carari sau drumuri pietruite. Terenul este destul de deluros, insa drumul este bine delimitat. Drumetiile nu sunt asa dificile cum ar parea din peisajul dramatic. Unele sectiuni sunt abrupte, urmarind vechi carari de piatra, datand din sec. 17 si 18. Calatorul trebuie sa fie sigur pe picioare si este recomandabil sa aiba experienta in drumetii montane. Vara poate fi cald, unele carari fiind partial umbrite.

Aceasta drumetie este potrivita si pentru familiile cu copii mai mari (recomandam varsta de minim 1o ani), cu conditia ca acestia sa aiba conditie fizica buna.

Satele sunt indepartate, dar pline de viata in pietele centrale. Exista posibilitatea de a inota atat in piscina hotelului din Mondendri, in raul Voidomatis (atentie, apa rece!) si in raul Kolymbithres langa Papingo, care are apa mai calda.

Daca stati o noapte suplimentara in Papingo, puteti face si o excursie de rafting pe raul Voidomatis cu o companie locala.

Cele mai potrivite aeroporturi:

Ioannina (legătura de zbor intern cu Atena), Salonic, Atena sau Preveza.

Transportul cu avionul nu este inclus. La cerere, in functie de perioada Dvs. de calatorie, va putem oferi si bilete de avion la tarife avantajoase.

Mai multe informații despre conexiunile Ioannina-Atena și Ioannina-Salonic sunt disponibile pe www.ktelioannina.gr.

Contactați-ne pentru personalizarea vacanței Dvs. active in Grecia!